Programele de educatie acvatica pentru gravide constituie cel mai bun mijloc de relaxare pentru perioada prenatala, avand la baza, in mod esential, relatia dintre mama-tata-bebelus.
Pentru fiecare categorie de beneficiari ai programelor de educatie acvatica este necesara o pregatire si un mod de lucru specifice, adaptate la nevoile acestora si personalizate.
In ultimii ani, sunt din ce in ce mai recunoscute beneficiile practicarii activitatii acvatice pre si postnatale pentru sanatatea femeii gravide si a viitorului ei copil. Apa este un mediu excelent pentru practicarea unor exercitii fizice si miscari speciale adaptate perioadei de sarcina, pregatirii pentru nastere si revenirii la normal in perioada postnatala.
Usurinta practicarii exercitiilor in mediul acvatic, in comparatie cu practicarea exercitiilor de tip aerobic, explica preferinta si cerinta pentru acest tip de miscare din partea multor gravide, mai ales in ultimul trimestru de sarcina cand, datorita greutatii crescande, miscarile incep sa devina din ce in ce mai greoaie.
Dincolo de beneficiile miscarii in apa, apare si “starea de bine” pe care gravidele mentioneaza in mod constant ca o au dupa practicarea unui asemenea program.
Muzica, care insoteste asemenea programe se adapteaza tipurilor de exercitii practicate, facand astfel posibil ca in timpul sesiunilor, gravidele sa se relaxeze, data fiind atmosfera extrem de linistitoare, dar si usurinta cu care se executa exercitiile datorita efectelor presiunii hidrostatice.
Efectele concrete ale activitatii acvatice constau in: imbunatatirea circulatiei sanguine si limfatice, imbunatatirea respiratiei, reglarea digestiei, reducerea edemelor, reducerea tensiunii articulatiilor si relaxare.
La aceste programe poate avea acces orice gravida deorece nu exista conditia existentei unor abilitati de inot, atata timp cat apa din piscina are o adancime corespunzatoare.
Femeile care au adoptat un astfel de program de activitate acvatica au trecut mult mai usor peste durerile nasterii si s-au refacut intr-un timp mult mai scurt.
Sedinta de educatie acvatica pentru cuplu se desfasoara individual pentru fiecare cuplu, in urma unui program anterior stabilit.
Restrictiile participarii la programele de activitate acvatica sunt legate de existenta unor afectiuni cum ar fi boli de inima, infectii, diabet, epilepsie si insuficienta respiratorie. Tot aici ar trebui mentionata inca o categorie de afectiuni, a caror aparitie este strans legata de sarcina si care, de asemenea, trebuie luate in considerate cu multa atentie, pentru a nu periclita evolutia normala a sarcini existente. Ele sunt avorturile spontane in antecedente, cerclajul colului uterin, hipertensiunea arteriala, intarzierea de crestere intra-uterina,etc.
Specialistii au demonstrat ca femeile care desfasoara activitati fizice pe timpul sarcinii, sunt ferite de a dezvolta o forma de hipertensiune indusa de sarcina.
Se pune accent atat pe exercitii care lucreaza musculatura pelviana, cat si pe cele pentru mobilitate in special la nivelul articulatiilor bazinului.
In cadrul acestor sedinte, gravidelor li se predau lectii grupate pe categorii: